BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 6, 2008

In Ahsantum, Ahsantum Li Anfusikum.

Pada 1 malam,sahabat karibku telah menghantar 1 mesej yang sangat terkesan padaku : Janganlah kamu iri hati dengan waktu luang orang sekelilingmu..yang tidak melakukan sebarang kerja..tapi berbahagialah dengan masa sibukmu yang terisi dengan kerja-kerja yang bermanfaat untuk Islam..

Sibuk ? pada usia sebegini muda, penulis rasa ‘malu’ untuk menggunakan perkataan ini dalam diari hidup. Cukup sekadar sinonimkan ia dengan ‘banyak kerja’ sahaja..

Letih? Itu perkara biasa bagi sesiapa yang melakukan aktiviti..tinggal lagi bezanya pada imbalan dan balasan terhadap penat dan letih itu..samada kerana menginfaqkan diri pada jalanNYA atau sebaliknya.

Tertekan ? pada penulis, dalam Islam tiada kalimah stress. Kerana Allah memberikan kita apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu.Oleh kerana mengejar impian dan harapan yang tidak bersandarkan tawakkal padaNYA, membuatkan kita selalu rasa tertekan,tidak puas hati dalam kehidupan. Sama-sama bina sifat qanaah.

Tapi percayalah bahawa segalanya ada balasan..tak salah jika kita sibuk, letih, penat ,tertekan terlebih dulu di dunia..setuju??

Sahabatku, biarpun masih terlalu muda di jalan ini, izinkan penulis memberikan pendapat..penulis percaya hanya kerana pasakkan kefahaman yang kukuh dan jelas menjadi benteng dan motivasi untuk diri mujahid untuk terus istiqamah dan tidak putus asa berjuang dan bernafas di jalan ini. Penulis ikhlas membuat pengakuan bahawa jika tidak berderap langkah kakiku di jalan ini, penulis –nothing. Jalan ini mengajar penulis melihat jalan yang lebih luas dan kehadapan. Dan silsilah itu menuju Yaum Al Akhirah. Jalan ini membuatkan penulis berubah. Jalan ini membuatkan penulis jadi multi-tasking person. Jalan ini membuat penulis redha dan syukur dengan kehidupan.

Hanya kerana aku bukan muslimah biasa…aku infaqkan diri kepadaNYA..
Aku membenarkan dan mempercayai bahawa –in ahsantum, ahsantum lianfusikum..

1 comments:

khaulah said...

Salam sahabat =)
Tahniah! Hebat shbt ana, diam2, dh berblog rupanya!
Teruskn menulis coz i love to read ur writing =)
Alhamdulillah, gunakan kebolehan nti yg Allah kurniakan ni utk Islam, utk jln Nya..
~Ke Arah Rakyat Bermaklumat~