BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 19, 2011

ON THE MOVE !!Merenung diri ketika di alam kampus...suatu ketika dahulu.

Usrah Muslimat Gombak, sekitar awal 2010.

Speaker jemputan pada usrah gabungan kali ini ialah U.Nik Abduh b Nik Aziz.Beliau bercakap ttg Jihad, Hijrah dan pengorbanan..Menarik tajuknya..

Tetapi, ada perbezaan,pelajaran baru mungkin, untuk kami.Dan kami perlu raikannya.. (kami:muslimat UIAM yang hadiri usrah tu)..

Ya,kupasan sangat santai..Mesra..Sangat kurang soalan yang kritikal,provokasi ..Huraian Ustaz yang diberi sesuai dan sangat meraikan pendengar yang terdiri daripada pelbagai kelompok.Siswi,Bakal ibu,ibu bekerjaya,suri rumah tangga, nenek-nenek..Sesuai untuk semua lapisan umur.Mumtaz,Tamam!

subhanaLLAH, e2 sklill seorang daie..dan satu ketika ia juga cabaran buat seorang daie..


Pengerusi Usrah Gabungan hari itu, Ust Ridhwan Mat Nor sempat berpesan kepada siswi-siswi yang berderet di bahagian belakang dewan masjid; "Adik2 di kampus, kalau nak 'ngam' dengan makcik-makcik, masa nak bawak usrah nanti,nak handle meeting kawasan nanti, jangan cakap benda yang tinggi2,bahasa-bahasa bombastic ..kena hormat mereka..rai pandangan mereka."

Mendengar dan menggangguk.Sempat lagi mata saya mengerling ke arah Kak Uzaimah. Beliau siap angkat kening untuk saya...Gulp!Saya senyum tanda faham dan sedar :)

Sangat bersyukur sempat juga menghadiri usrah pada hari itu.Dan kesimpulan darinya,ialah dua perkara -
1)Hidup seorang mujahidah ini perlu kepada 'vitamin' iaitu USRAH.
2)Hidup seorang daie ini perlu kepada 'perisai' iaitu ILMU DAN USLUB.

Jadi, sahabat-sahabatku..bila berpijak di dunia luar kampus, diri semakin sedar..Masih byk yang kurang..baik ilmunya,kemahirannya,kreativitinya..Belum terlambat,terus sediakan jiwa yang bersedia untuk belajar, tingkatkan rasa ingin tahu,semangat membaca,pemerhati yang hidup dan pendengar aktif.


Kini,Mei 2011..saya di Kedah.
Menanti usrah seterusnya bersama Ustzh Mikiah, Ketua Muslimat Pokok
Sena,Kedah.insyaALLAH :)

"Ya Allah, ya Tuhanku. Tempatkanlah aku pada tempat yang diberkati, dan Engkau adalah sebaik-baik yang memberi tempat (Al Mu'minun :29)"

0 comments: