BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 20, 2009

SEARCHING....(5 : 54)

[54, Al Maidah] Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari ugamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya." (5 : 54)


Dalam keindahan hidup berjemaah, hidup berorganisasi, berprogram...hati pejuang yang masih belum 'kacing' dengan Allah,mesti terpalit, terlintas rasa kurang suka, geram, tak puas hati.. AstaghfiruLLAH..

Jadi apakah yang perlu kita renung sebentar?
Renungi, tekuni, fikirkan tentang diri kita dari sudut pandang seorang ahli perjuangan Islam ini..kita kembali pada ayat di atas, 54:Al Maidah..

Individu Muslim,mestilah berusaha menyediakan dirinya untuk memiliki kesemua akhlak asasi yang ditegaskan dalam ayat di atas..

SEARCHING...
1) Muslim yang dia mencintai Allah dan Allah juga mencintainya
2)bersikap lemah lembut terhadap orang mukmin
3) bersikap keras terhadap orang kafir
4)berjihad di jalan Allah
5)tidak takut dengan celaan orang yang suka mencela.

Jumpa orangnya????Pencarian masih belum selesai...peluang menyertainya masih terbuka. Terbuka sampai akhirat. Kerana Al Quran dan segala isi kandungannya terpelihara dan relevan sampai akhirat..Let's join!!!

Persediaan fardi ini,memang tanggugjawab setiap dari kita. Tetapi kepada gerakan Islam, 'nature' pembinaan ahli-ahlinya hendaklah menekankan kaedah haraki dalam tarbiyah. Membawa maksud, ke arah pembinaan kepada individu yang mendokong perjuangan gerakan Islam, bergerak atas faham,jelas dan redha dengan taklifan dan komitmennya.

Kepentingan 'pembinaan' ini, pada saya ianya bersifat penting. Kerana ianya membentuk ahli yang benar-benar mampu berperanan secara berkesan dalam Gerakan Islam di mana-mana peringkat dan yang paling penting, rentak langkah syura individu itu dan ijtihadnya menurut manhaj dan prinsip.

Dan yang cantiknya, ialah indivdu-individu ini akan membentuk susur galur yang kuat. Kekuatan itu bersama ramai. Bersama Jemaah.Secara tidak langsung, kekuatan Jemaah turut terjana subur. Ahli yang bergerak,subur jiwanya, dan benar-benar menjiwai dan menghayati kaedah-kaedah amal Jamaie.. SubhanaLLAH..

Inilah proses yang bertujuan untuk melengkapkan seluruh dinamisme gerakan Islam di segi tanzim,organisasi,penyusunan dan seluruh perancangannya..

Haa..mujahidah sufi, fikrah haraki. Andakah???

0 comments: