BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, September 9, 2009

TOK JANGGUT ; QUDWAH BUAT PEMIMPIN

Hj. Mat Hassan bin Panglima Munas atau Tok Janggut anak melayu jati Kelantan diperanakkan pada sanah 1268 bersamaan dengan TM 1850. Semasa ia lahir dari kandungan ibunya oleh uri yang tebal (Tebal Tembuni).
Tatkala umur Mat Hassan genap dua puluh lima tahun, beliau tersangatlah berani dan handal orangnya serta menjadi ketua bagi sekelian kawan-kawannya (Kepala Pengat) dan jika ada pencuri yang masuk kampung hendak mencuri, maka beliaulah akan memukul atau menikam pencuri tersebut.
Ada pun sifat tubuh Mat Hassan iaitu tingginya lebih kurang enam kaki. Bentuk badannya sederhana, warna kulitnta hitam manis, matanya bulat dan tajam pula pemandangannya serta kemerah-merahan alamat ia seorang yang berani. Dahinya luas, alamat luas kira bicara. Kepalanya besar tanda berakal dan rambutnya botak menunjukkan ia kuat berfikir dan kening lebat, tanda tetap didalam membuat sesuatu keputusan.
Pakaian yang digemarinya pula ialah dari jenis yang berwarna hijau. Senjata yang selalu ada di badannya ialah sebilah keris majapahit berhulu gigi luk sembilan iaitu keris pusaka dari bapanya. Budi bahasanya tersangat halus dan suka menolong orang yang ditimpa kemalangan dan kesusahan, tetapi beliau sangat juga sangat pembengis jika barangsiapa berbuat jahat atau zalim dan beliau pernah menikam orang yang berbuat zalim dengan kerisnya
Semasa berumur lebih kurang tiga puluh tahun, Mat Hassan telah mula menyimpan janggutnya sehingga panjang mencecah ke dada. Bermula dari situlah nama Mat Hassan lebih dikenali dengan nama panggilan “Tok Janggut”.
Tok Janggut naik haji ke Mekah pada tahun 1327H bersama sepupunya Tuan Guru Hj. Salleh kampung Alur Pasir Wakaf Berangan. Semasa di Mekah, Tok Janggut sempat berguru dengan Syekh Ahmad Al Fatani.
Apabila British mengenakan cukai kepada rakyat Kelantan, ramai yang tidak berpuas hati. Tambahan pula En. Abdul Latiff iaitu Tuan Pegawai Jajahan Pasir Puteh yang baru tiba dari Singapura selalu sahaja bersikap kurang ajar kepada orang-orang kampung ketika melaksanakan tugasnya untuk mengutip cukai. Lalu orang-orang kampung yang diketuai oleh Hj. Mat Hassan bin Munas atau lebih dikenali dengan nama Tok Janggut berserta rakan-rakannya seperti Tok Abas, Tok Hussin, Hassan Rimau, Berahim Teleng dan ramai lagi bangun dan menentang pihak British yang bersikap kuku besi. Mereka bergabung dengan Tengku Besar Tuan Ahmad iaitu pembesar di Jeram, Pasir Puteh Kelantan bersama-sama membentuk hampir tiga ribu orang dalam empat pasukan yang diketuai oleh sahabat-sahabat Tok Janggut.
Dalam peperangan itu, akhirnya Tok Janggut mati ketika sedang sedang berjuang menentang di medan perang. Mayat Tok Janggut dibawa dari pasir Puteh ke Kota Bharu dengan kereta lembu dan diarak diseluruh bandar Kota Bharu untuk tontonan rakyat jelata. Selesainya dibawa berkeliling di Padang Bank sebanyak tiga kali, mayat Tok Janggut disait (gantung songsang) di tengah Padang Bank selama satu jam. Kemudian mayatnya dibawa ke Pasir Pekan untuk dikebumikan di sana.
Rujukan dari buku “Riwayat Hidup Tok Janggut” susunan Hj. Abdullah Amirah cetakan Sinaran Bros 1957. Hj Abdullah adalah anak kepada Awang Merah, iaitu salah seorang rakan setia Tok Janggut sewaktu menentang British tahun 1915.
Segala yang di atas, dari sudut pandang sejarah. Dari sudut yang lain:
Agama dan Aqidah – mempunyai pegangan agama yang kuat. Semasa berada di Mekah, beliau sempat menuntut ilmu dengan Syeikh Ahmad Al Fatani. Beliau juga merupakan ikon agama Islam di kalangan masyarakat setempat.
Semangat memperjuangkan Tanah Air – beliau terus terang menentang system-sistem yang menzalimi penduduk. Tegas membawa isu untuk menuntut hak dan keadilan. Jika kita alihkan pandangan ke zaman sekarang, masih adakah golongan muda seperti ini? Atau cara pewajahan kita terhadap isu sudah berbeza?
Ukhwah dan kerjasama – Beliau tidak bergerak seorang diri dan beliau sangat-sangat yakin dengan kemampuan sahabat sepasukannya.. No leader rides alone.
Tertarik untuk menggunakan Law of Magnetism dalam kisah perjuangan Tok Janggut. Di sebabkan penampilan Tok Janggut yang mempunyai janggut yang mencecah dada, beliau lebih sinonim dengan gaya orang agama. Masyarakat Melayu ketika itu, cukup menghormati golongan ini. Disebabkan penampilannya begitu, maka beliau sangat berpengaruh di akalangan masyarakat Kelantan sehinggakan Sultan Kelantan turut merasa terancam dengan kebangkitan Tok Janggut dan menganggap Tok Janggut sebagai penderhaka.

Al Fatihah..

Kami mahukan pemimpin yang berjuang kerana Agama..Jika tiada, jangan bimbang kerana usaha mencetak soff 'future leader' sudah bermula..Pastikan anda berada di lingkungan itu.
Seeru Al BarakatiLLAH