BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 30, 2009

FA IQRA!!!

Salam perjuangan!!!
Setelah sekian lama, 'mengembara' dan berkelana menziarah rakan-rakan maya,akhirnya, jari ini terus menunaikan amanah yang sekian lama tertunda dek kerna aral-aral yang melintang tidak patah..(bukan memberi alasan,ye).

Biarpun menyepi, tapi kotak fikiran ini tetap disumbat dengan bahan bacaan yang saya dapatkan di Pameran Buku sempena E-fest yang lepas.
AlhamduliLLAH, saya sempat memiliki beberapa buah buku. Namun disini, saya hanya sertakan 2 buah daripadanya. Selebihnya buku berada di tangan sahabat-sahabat saya.

Wanita Inspirasi Teladan, Mohd Radzali Masrum & Ahmad Hafizudden Mohd Shaarani-Pustaka Yamien, Kuala Lumpur 2009Buku ini menceritakan riwayat hidup 10 tokoh sahabaiah di zaman RasuluLLAH.Pembaca disajikan dengan penyampaian biografi tokoh bermula dari alam remaja,rumah tangga tanpa mengesampingkan episod-episod perjuangan seorang muslimah dalam menyebarkan Islam.Setelah membacanya, saya dapati banyak hikmah dan istifadah yang dapat diambil dan dikongsikan bersama.
Kepada semua serikandi, kalau bukan kita yang petah berbicara tentang tokoh-tokoh ini, siapa lagi? Adalah memalukan jika kita mendengar kisah-kisah mujahidah mukminah ini dari lidah seorang muslim.
Justeru, biar kita yang menguasai cerita,sejarah,hikayat agung ini. Kisah tentang wanita inspirasi teladan. Dan kita juga yang akan sampaikan kisah ini kepada semua muslimin dan ummah Islam disana. Sama-sama kita gegarkan dunia selesa serikandi dengan kisah-kisah perjuangan serikandi terdahulu. Selamat berjuang serikandi!!!

GENERASI MUDA ISLAM & CABARAN GLOBALISASI,Dr.Abdullah Nasih Ulwan terjemahan Hasnan Kasnan - YAPIEMDr Abdullah Nasih Ulwan berusaha menerangkan cabaran-cabaran penting yang dihadapi oleh golongan muda Islam beserta dalil-dalil yang membuktikannya. Penulis juga menyediakan jalan-jalan penyelesaian yang boleh diambil bila berhadapan dengan masalah-maalah tersebut.
Buku ini, pada awalnya memang tidak menarik minat saya untuk membelinya, kerana sudah pudar dan kusam warnanya. Tapi bila dibelek isi kandungannya, hati berkenan dengan kematangan dan relevansi hujah penulis. Benarlah, 'don't judge the book by its cover' =)

Seruan untuk semua serikandi, selamat perkasakan pembacaan!!!

0 comments: