BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 14, 2009

SIREH PULANG KE GAGANG, PINANG PULANG KE TAMPUK..Pada entri kali ini,saya ada hati yang bersih untuk menyeru segenap lapisan masyarakat untuk kembali menoleh ke belakang sejenak, kembali merenung, berfikir, mengambil iktibar dari peradaban sirah Nabawi dan sejarah dunia..menoleh untuk amik iktibat, tidak salah saya kira..

Sireh sangat sinonim dengan rakyat Melayu..begitu juga gandingannya, si buah pinang..Dari dulu, sireh dan pinang mempunyai nilai adat dan budaya di kalangan masyarakat Melayu.
Apa yang menarik pada saya sekarang ini, mengambil kira dari sudut pandangan dari politik terutamanya, Melayu tidak layu lagi..tetapi masih dilema..malah makin parah saya kira..Tika PAS membawa PAS FOR ALL kepada ‘Malaysians’, kerajaan Najib melaungkan 1 Malaysia .Tika ini juga bergema takbir dan doa-doa penyokong Yb Ir Nizar memohon bantuan dan kekuatan untuk mempertahankan hak. Mereka itu majoritinya Melayu.Dan jangan lupa, ketika ini juga pihak musuh terus tersenyum nakal menyusun perancangan mereka yang penuh muslihat dan sangat kotor..dam mereka juga pasti ada yang orang Melayunya.Dan yang pasti, kekeliruan, pergaduhan, ketegangan ini berlaku sesama Melayu!!!
…Dan disinilah maksud saya yang Melayu tidak lagi layu…malah semakin mekar.. Tahniah,orang Melayu!!!
Cuma terkenang, zaman dahulu..paling hampir dengan kita…Melayu gah dengan ketuanannya. Berpencak dengan parang membalas serangan.Rusuhan kaum pada 13 Mei 1969, bukti yang Melayu ketika itu masih bersatu dan serumpun. Pada ketika itu, Melayu 1 jasad..Sakit paha kanan, paha kiri terasa juga. Tapi apakah realiti sekarang???
Menjadi kesedihan penulis apabila melihat keadaan Melayu yang semakin menggila mekar tapi baunya sebusuk, malah busuk lagi dari bunga tahi ayam!!! Dimana maruah Melayu yang kaya dengan adat, kelembutan,adab dan tatasusila? Dimanakah hilangnya sendi-sendi tersebut???Tersangkut di Menara Berkembar Petronaskah? Atau tenggelam di dasar Empangan Bakun???

Itu sejarah tentang 40 tahun yang lepas..kurang diambil iktibar oleh Melayu, Melayu Islam maksud saya..Dah,bagaimana pula dengan sirah 1400 tahun yang lepas??? Lagi lah tertutup kemas siap berhabuk lagi..
Biar saya menjadi orang yang mengelap habuk itu..Hai orang Melayu sekalian!!!
Ayuh kita telusuri sirah Nabawi yang penuh nilai &iktibar kepada kita..
RasuluLLAH, dalam mentadbir Negara Islam Madinah, Baginda menguatkan terlebih dahulu tenaga manusia yang ada di Madinah..Baginda menta’akhi’kan kaum Ansar dan Muhajirin dengan rasional mereka di dalam 1 aqidah dan Tauhid..cukup sekadar itu..Indah dan harmoni tampaknya usaha ini.Kaum Ansar sanggup berkongsi segala-galanya bersama Golongan yang berhijrah dari Mekah ke Madinah itu.. Di situ lah kita katakan ukhwah Islamiyyah yang terpatri sesama mereka..Benda mustahil akan jadi mudah jika masing-masing berlapang dada, bertolak ansur..

Apa cerita sekarang??
Suka saya berkongsi,
Khalifah Ali bin Abi Thalib berkata, “Barang siapa mengumpulkan padanya enam perkara, nescaya ia tidak meninggalkan usaha mencari syurga dan lari dari neraka. Pertama, ia mengenal Allah lalu mentaati-Nya, kedua, ia mengenal syaitan lalu menderhakainya, ketiga, ia mengenal kebenaran lalu mengikutinya, keempat, ia mengenal yang batil lalu menjaga diri daripadanya, kelima, ia mengenal dunia lalu menolaknya, keenam, ia mengenal akhirat lalu mencarinya.”

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tarikh 13 Mei sebelum ini sering dirujuk kepada tragedi buruk yang menghitamkan sejarah perpaduan kaum di negara ini.
"Maka saya kira tanggal 13 Mei untuk masa-masa ke hadapan boleh kita jadikan sebagai tanggal yang boleh mencetus momentum baru.
Penulis menarik nafas lega..Masih ada pemimpin yang tahu kondisi rakyatnya sekarang..
Seruan dari pemimpin– di tengah-tengah kekontangan kata-kata seruan dari PM kita,saya mencari sebenarnya kata-kata atau nasihat Ayahanda Najib, tapi tak jumpa..jadi, saya kira nasihat TGNA sangat relevan dan bersifat rawatan kepada kita..
"Maka hari ini 13 Mei 2009 Masehi bersamaan 18 Jamadil Awal 1430 Hijrah, izinkan saya mengajak diri saya dan seluruh rakyat Malaysia supaya kembali mencintai diri sendiri terlebih dahulu," katanya. Oleh itu beliau mengajak rakyat di negara ini kembali kepada ajaran agama dan bertaqwalah kepada Allah SWT sebagai premis kebahagiaan yang pertama. Dan keduanya rakyat negara ini memerlukan sebuah kerajaan yang betul-betul berjiwa rakyat.

Hah, Melayu..ingat tu, pesan Tok Guru.. Ambil iktibar.Biarpun semalaman sudah berlalu, paling kurang, seruan ini baru sehari berlalu..berbanding 40 tahun dan 1400 tahun yang lepas yang kalian telah sememangnya lupa..

Seruan, kepada semua orang Melayu..kembali kepada asal kita..asal usul kita..Agama Islam..kembali kepada Islam..semua akan selamat.. Aslim Taslam..Sifirnya mudah..kita jaga Allah, Allah akan jaga kita..Sireh Pulang ke Gagang, Pinang Pulang ke Tampuk..Melayu pulang ke asalnya.

Tetiba timbul di kotak pemikiran..Adakah Melayu mudah lupa????

1 comments:

Mohd Nuruddin Bin Mohamed said...

Salam, maaf komentar.

Tahniah dan teruskan usaha baik. tapi ada satu perkara suka saya utarakan. Cuba analisa kematangan mahasiswa (Melayu Islam khususnya)dalam malaysia dan yang belajar di luar negara.
terlalu jauh jarak kotak pemikiran kita dengan mereka rasanya.

Salam ukhuwah.