BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 3, 2008

Al Ulama' warasatul Anbiya'

Malaysiakini.com,Nov 3, 08 3:16pm
Elaun guru agama di S'gor dinaikkan ke RM1,000

Elaun bagi guru Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Kelas Fardu Ain (KAFA) di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan dinaikkan kepada RM1,000 sebulan mulai Januari tahun depan berbanding RM738 sekarang, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Abdul Khalid berkata dalam masa dua atau tiga tahun lagi jika keadaan kewangan kerajaan negeri mengizinkan, elaun itu mungkin dinaikkan di atas garis kemiskinan RM1,500 sebulan yang ditetapkan kerajaan negeri.

Menurut Bernama, Pengarah Jais, Datuk Muhammed Khusrin Munawi telah meminta kerajaan negeri agar menimbang semula kadar elaun itu yang agak rendah, di tengah-tengah kenaikan harga barangan keperluan pasa masa ini, selain ia terletak di bawah paras kemiskinan RM1,500 sebulan.

Abdul Khalid berkata sehubungan dengan kenaikan elaun tersebut, para guru SRA dan KAFA mungkin diberikan kemahiran yang lebih, seperti mampu membina pangkalan data anak-anak murid mereka untuk rujukan Jais dan kerajaan negeri.

......................

Dari saya, tahniah kerajaan Selangor! Usaha begini perlu diteladani oleh negeri-negeri yang lain.
Bukan isu berapa banyak yang diberikan sebagai insentif.Tetapi sejauh mana 'suasana' begini memberi impak pada aspek kemanusiaan dan kebajikan. Keprihatinan Kerajaan Selangor terhadap guru Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Kelas Fardu Ain (KAFA)jelas menunjukkan sikap kerajaan Selangor yang cakna dan ambil berat terhadap perkembangan ilmu. Terutamanya ilmu agama Islam.
Jika dilihat dari sudut sejarah,Peradaban Eropah begitu pesat dan cepat membangun selepas zaman kegelapannya kerana adanya sokongan dan galakkan dari pihak Gereja kepada para penganutnya untuk menuntut ilmu, membuat kajian ilmiah tentang khazanah-khazanah ilmu orang Islam.
Di sini memberitakan kepada kita bahawa tahap sokongan dan perhatian dan prihatin kepada golongan yang memartabatkan ilmu perlu ditingkatkan kerana bukan semua orang boleh 'memberi' kerana tidak semua 'mempunyai'..Orang yang tidak mempunyai ilmu, tidak boleh memberi ilmu..

Persoalan yang ditimbulkan dalam Al Quran - Adakah sama orang yang mengetahui dan tidak mengetahui?

Bermakna, orang yang mengetahui (baca : ulama) mempunyai 'darjat, maqam' yang tinggi dalam hireaki susunan masyarakat kita.

Siapakah ulama? orang yang mengetahui,menguasai sesuatu ilmu dengan baik. Tapi, di Malaysia, ulama sinonim dengan tok-tok imam, mufti-mufti, penasihat agama dsb. Seperti kalimah ini khusus dan terhad 'keanggotaanya'. Tetapi pada saya, ibubapa saya juga ulama'. Kenapa? kerana mereka mengajarkan saya ilmu kehidupan. Hanya sekadar pendapat.

Kenapa dikatakan ulama itu pewaris Anbiya? Kerana dari ulama' kita dapat segala yang pernah ditablighkan (disampaikan)oleh Anbiya terdahulu..

Sama-sama kita memuliakan ilmu,orang yang memberikan ilmu dan golongan seperti saya;golongan yang menuntut ilmu..

Terus semarakkan ruh - Ballighu 'anni walau ayat.

0 comments: