BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 23, 2007

As Syahidah- Zainab Al Ghazali...
Sedikit perkongsian dengan sahabat2 muslimat especially…ttg kegagahan muslimah tarbawi sepanjang zaman..Beliau ialah Mujahidah Zainab Al Ghazali Al Jubaili.. Seperti yang kita sedia maklum dan ma’ruf, tentang penderitaan yang dihadapi..mental dan fizikal..Tatkala terus dilenyek dan dihentak secara zalim, Presiden Jamal Naser sanggup mengeluarkan arahan “ Zainab mesti dikenakan dengan seksaan kepada seorang lelaki”..Walaupun begitu,Ummi (panggilan ahli Ikhwan pada Zainab) tetap redha dan tenang menerimanya..Zainab pada ketika itu, sudah terlupa pada seksaan yang dikenakan ke atasnya… Beliau sibuk dan masyghul dengan pengabdian kepadaNYA..Tuhan yang Maha Pelindung…

Penulis sangat terkesan pada kisah perjuangan beliau. Pada tika dia dihumban ke dalam penjara, kawasan yang tiada ’kehidupan’ di situ, beliau tetap teguh dan yakin dengan panji-panji perjuangannya..Peluang bertemu dengan RasuluLLAH SAW menjadikan kakinya thabat di jalanNYA..lidahnya tetap dengan kenyataan bahawa dia mahupun Hasan Al Hudaibi ataupun Syed Qutb tidak pernah ada perancangan untuk membunuh Perdana Menteri Jamal Naser..hanya Jamal Naser yang zalim itu takut dengan keadilan yang dibawa mereka..

Zainab dijanjikan dengan kemewahan dunia..dijanjikan dengan jawatan Menteri Kebajikan, turut diberikan sumbangan untuk menggerakkan Jemaah Muslimat HANYA JIKA dia mengakui semua tuduhan yang disabitkan ke atasnya.. Zainab Al Ghazali seorang srikandi yang sangat bijak dan teliti dalam percaturannya..Beliau rela diseksa dari menanggung dosa menzalimi perkara yang haq..bukanlah dia merancang cubaan membunuh itu, walhal tiada sesiapa dari anggota Ikhwan merancang perkara itu..semuanya adalah tipudaya dan bayang-bayang yang sendiri dicipita oleh oihak berkuasa yang zalim..Hanya yang dilakukan Zainab ialah daurah ilmiah di rumahnya.. mewaqafkan rumah sebagai medan ahli Ikhwan mencanai ilmu..apakah salah amalan yang dinaungi malaikat ini, duhai sahabat?

Tentang perkahwinan beliau dengan seorang ulama terkenal, Ummi menerangkan hamasah beliau pada suaminya dan memohon suaminya redha dengan jalan yang beliau pilih.. Bagi beliau ; Perkahwinan adalah urusan hidup yang datang dan pergi..

Zainab Al Ghazali banyak menginfa’kan dirinya pada jalanNYA..semangat cintakan Islam dan nahdhahnya membuatkan Zainab menjadi aspirasi semua muslimat untuk terus berjuang dan menjadi teman seperjuangan muslimin di dunia ini..

SYURGA MILIK KITA..AMEEN..

0 comments: